Deelnemen aan de drakenbootrace

Teams

Een team kan bestaan uit een groep vrienden, buren, familie of collega’s. Deelname met een bedrijf betekent natuurlijk ook zichtbaarheid en u presenteert zich als actieve en sportieve groep! De Drakenboot race is een sportief evenement dat spanning, gezelligheid, teambuilding en netwerken combineert.

Lijkt het jullie leuk om deel te nemen en u denkt een team samen te kunnen stellen. Vul dan onderstaand deelnameformulier in. U krijgt dan van de organisatie alle informatie toegestuurd..

Deelnemen

Deelnemen kan dit jaar in 2 categorien, grote of kleine Drakenboten. Deelname met een grote boot kost 150 euro per Drakenboot. Deze boot bestaat uit teams gevormd door maximaal 16 peddelaars en 1 trommelaar. Deelname met een kleine boot kost 100 euro per Drakenboot. Deze boot bestaat uit teams gevormd door maximaal 8 peddelaars en 1 trommelaar. Elk team krijgt een drakenboot aangewezen met daarbij een ervaren stuurman geleverd door de organisatie. De teams varen tenminste 2 keer in de strijd om de titel “Dokkumer Drakenbootrace kampioen”.

Wij nemen standaard aan dat de Captain van het team zich opgeeft en we nemen standaard aan dat er met 1 boot in de geselecteerde categorie wordt meegedaan. Wijkt u hier vanaf meld dit dan bij de opgave.

Ook kunt u leuke weetjes vermelden bij de opgave zodat deze kunnen worden vermeld gedurende de dag.

Start tijden

Er strijden steeds 2 teams tegen elkaar, dat betekend helaas dat er bij veel deelname ruime wachttijden kunnen zijn. Tevens zijn er enkele teams die gedurende de dag ook moeten werken, waarmee wij ook proberen zoveel mogelijk rekening te houden. Wij verwachten van ieder team dat ze 20 minuten voor de officiële start van hun race zich compleet melden bij het startpunt.

Drakenboot varen

Drakenbootvaren is niet moeilijk, iedereen kan aan de race meedoen. Ervaring is niet nodig. De enige eis is dat alle teamleden moeten kunnen zwemmen… Voor de eerste race geeft de stuurman uitleg over het drakenbootvaren en kan alvast geoefend worden in het peddelen bij het opvaren naar de start. Je zult de slag al snel te pakken hebben!

Het tempo en ritme van het peddelen wordt bepaald door de voorste 2 peddelaars. De trommelaar zit voor op de boot, met zijn gezicht naar de peddelaars toe en slaat op het tempo van de voorste 2 peddelaars op de trom. De andere peddelaars moeten dit ritme volgen. Vooral het gelijktijdig insteken van de peddels is dus, naast kracht, bepalend voor de snelheid. Dat maakt het drakenbootvaren dan ook een echte teamsport, samenwerking is essentieel!

Bij het Drakenbootfestival in Dokkum varen we over een afstand van zo’n 200 meter. Een drakenboot met volledige bemanning kan een snelheid bereiken van ongeveer 17 km per uur.

Geen evenementen zonder sponsoren!


Verder bedanken wij ook: ReckN, bakkerij van der bijl, B&B Ferdivedaasja, Schilderbedrijf de Vries, Pearle en Tom Meindertsma rijwielen voor hun bijdrage.