Logo Stadsfeesten
       
HOME FOTOALBUM SPONSOREN CONTACT

 

Drakenbootrace 8 juli 2017 16:30

Drakenbootvaren is niet moeilijk, iedereen kan aan de race meedoen. Ervaring is niet nodig. De enige eis is dat alle teamleden moeten kunnen zwemmen... Voor de eerste race geeft de stuurman uitleg over het drakenbootvaren en kan alvast geoefend worden in het peddelen bij het opvaren naar de start. Je zult de slag al snel te pakken hebben!

Het tempo en ritme van het peddelen wordt bepaald door de voorste 2 peddelaars. De trommelaar zit voor op de boot, met zijn gezicht naar de peddelaars toe en slaat op het tempo van de voorste 2 peddelaars op de trom. De andere peddelaars moeten dit ritme volgen. 
Vooral het gelijktijdig insteken van de peddels is dus, naast kracht, bepalend voor de snelheid. Dat maakt het drakenbootvaren dan ook een echte teamsport, samenwerking is essentieel!

Bij het Drakenbootfestival in Dokkum varen we over een afstand van zo’n 200 meter (op het Grootdiep). Een drakenboot met volledige bemanning kan een snelheid bereiken van ongeveer 17 km per uur.

Maximaal 24 teams van minimaal 12 en maximaal 16 deelnemers (minimaal 16 jaar en een even aantal) kunnen zich aanmelden op info@stadsfeestendokkum.nl. Let er wel op dat je het inschrijfformulier bijvoegt.
Deelname kost € 125,= per boot (dat is nog geen €8,= per persoon!!).
Voor het winnende team is er uiteraard weer een mooie prijs te winnen.


Klik hier voor het inschrijfformulier


Na inschrijving krijg je bij de bevestiging nog de nodige instructie en een checklist veilig varen.

Heel veel succes!

Handige links:

Link: Wat is een drakenboot?

Link: Instructies drakenbootvaren

Link: Checklist veilig varen

Instructiefilm en tips:
Doe je binnenkort mee aan de drakenbootrace, dan is het verstandig om deze instructiefilm (samen met jouw teamleden) alvast goed te bekijken.
In dit korte filmpje worden de basisprincipes van het drakenbootvaren duidelijk uitgelegd. Je weet dan precies hoe je goed moet varen en wat de aanwijzingen betekenen die de stuurman tijdens het instappen en het varen geeft, zodat je sneller en veilig naar de finish vaart.
Wat komt er zoal aan bod in de film? 
• In welke volgorde moet je in- en uitstappen 
• Wie kan het best voor, achter of in het midden van de boot zitten 
• Hoe hou je de peddel vast 
• Wie geeft het peddel-ritme aan 
• Wat betekenen de commando’s van de stuurman 
• Hoe maak je een (nood)stop

Link: Instructiefilm

Flyer